Thursday, February 10, 2011

АРХИМАНДРИТ АПКАР ХОВАГИМЯН


По нареждане на Негово Светейшество Карекин II, Върховен Патриарх и Католикос на всички арменци, от 9 февруари 2011 г. е назначен местолюбител на арменската епархия в България - Негово Високопреподобие Архимандрит Абгар Овагимян (Апкар Ховагимян).


На 11 май 2010 г. в София почина Архиепископ Дирайр Мардикян, Митрополит на Арменската епархия в Румъния и България. След кончината на Негово Високопресвещенство епархията беше разделена. Абгар е назначен да ръководи българската епархия на Арменската църква.


Архимадрит Абгар Овагимян (кръщелно име Самвел) е роден през 1972 г. в гр. Батуми, Грузия. От 1979 г. до 1989 г. той получава началното си образование в Арменското училище „Степан Шахуманян” (Батуми). От 1989 г. до 1995 г. учи в Духовната семинария при Св. Престол Ечмиадзин. При дипломирането си защитава дипломна работа на тема „Отражението на Арменската доктринална мисъл в тълкуванието на Евангелието от Матей на Св. Нерсес Благодатни“. След завършването си е ръкоположен за дякон от Негово Преосвещенство епископ Анания Арабаджиян.


На 2 юни 1996 г. е ръкоположен за йеромонах от Негово Виокопреосвещенство архиепископ Шахе Аджемян, който му дава и свещеническото име Абгар (Апкар).


По нареждане на Всеарменкия Католикос заминава да продължи висшето си образование в Богословския университет в Залцбург, Австрия, през периода 2001 - 2004 г., където защитава магистърска степен.


През 2004 г. той се завръща в Св. Престол Ечмиадзин и по нареждане на Негово Светейшество Карекин II, Върховен Патриарх и Католикос на Всички Арменци, е назначен за викарий (протосингел) на Арменската епархия в Грузия под ръководството на Епархийския митрополит.


През 2007 г. защитава докторска дисертация на тема "Дионисий Ареопагит в арменската библиография" и е възведен в архимандритско достойнство.


От 2005 г. до 2009 г. отец Абгар служи като архиерейски наместник в епархията на Сюник.


През 2010 г. е назначен да служи в Монреал в арменската епархия в Канада.

No comments: