Saturday, August 14, 2010

ХАХОХОРНЕК (ԽԱՂՈՂՕՐՀՆԷՔ - БЛАГОСЛАВЯНЕ НА ГРОЗДЕТО) – ДЕНЯ НА БЛАГОДАРНОСТА ПО АРМЕНСКИ

Успение на Пресвета Богородица е един от големите празници на Арменската Апостолическа Църква. На този ден след св. Литургия свещеникът благославя гроздето и ги раздава на присъстващите.

Тази традиция е библейска. Там четем: „ 1. И когато влезеш в земята, която ГОСПОД, твоят Бог, ти дава за наследство, и я завладееш, и живееш в нея, 2. да вземеш няколко от първите от всичките земни плодове, които ще събереш от земята си, която ГОСПОД, твоят Бог, ти дава, и да ги сложиш в кошница, и да отидеш на мястото, което ГОСПОД, твоят Бог, ще избере, за да засели там Името Си. 3. И да отидеш при свещеника, който ще бъде в онова време, и да му кажеш: Свидетелствам днес на ГОСПОДА, твоя Бог, че влязох в земята, за която ГОСПОД се закле на бащите ни да ни я даде. … 10. И сега, ето, донесох първите от плодовете на земята, която Ти, ГОСПОДИ, ми даде. Тогава да ги поставиш пред ГОСПОДА, своя Бог, и да се поклониш пред ГОСПОДА, своя Бог.” (Библия, Второзаконие 26:1-3, 10).

Тогава земните плодове са били пшеницата, ечемика, гроздето, смокинята, нара, маслината, меда. Но Арменската Църква е дала предпочитания на гроздето поради няколко причини. Първо, когато след Големия Потоп Ной слезе от планината Арарат обработи земята и оглеждаше грозде. И днес гроздето е символ на Араратската Долина. Второ, в Новия Завет Исус Христос няколко пъти сравнява Себе Си с гроздето.

Смисъла на тази традиция е БЛАГОДАРНОСТА КЪМ БОГА. На този ден ние представяме пред Бог първите плодове на нашия труд. Навремето хората, които се занимавали със земеделие дарявали грозде на Църквата, от който са направили вино за св. Литургия. А тези които се занимавали с животновъдство, дарявали хай-хубавите агнета. Животните са били приготвени и раздадени на бедните. От там идва и традицията на много места да направят МАДАХ (корбан).

Този празник при арменците е своеобразен Ден на Благодарноста.

Празникът е основан още от св. Крикор Лусаворич (св. Григорий Просветител), първият католикос на Арменската Църква. А в 12-ти век от св. Нерсес Шнорали (св. Нерсес Благодатен – католикос на всички арменци 1166-1173 гг.) е написал песнопения за благославянето на гроздето.

Нерсес Кетикян

No comments: