Saturday, August 7, 2010

ПРЕОБРАЖЕНИЕ ХРИСТОВО (БАЙЦАРАГЕРБУТЮН) или ВАРТАВАР

ПРЕОБРАЖЕНИЕ ХРИСТОВО (БАЙЦАРАГЕРБУТЮН) или ВАРТАВАР е един от петте основни празника на Арменската Апостолическа Църква. На този ден църквата отбелязва преображението на Господ Исус Христос в планина Тавор пред учениците Петър, Йоан и Яков.
В Евангелието на Матей се разказва за тази история по следния начин: „ И се преобрази пред тях: лицето Му светна като слънцето, а дрехите Му станаха бели като светлината.И ето, явиха им се Моисей и Илия, които разговаряха с Него.И Петър заговори и каза на Иисус: Господи, добре е да сме тук. Ако искаш, аз ще направя тук три шатри – една за Теб, една за Моисей и една за Илия. А докато той още говореше, ето, светъл облак ги засени; и от облака се чу глас, който каза: Този е Моят възлюбен Син, в когото благоволих; Него слушайте! И учениците, като чуха това, паднаха на лицата си и много се уплашиха. А Иисус се приближи до тях, допря се до тях и каза: Станете, не се бойте. И те, като повдигнаха очи, не видяха никого освен Иисус сам.”
Арменската Църква празнува Преображение Господне 98 дена след Великден, като денят варира между 28 Юни и 1 Август.
Празникът се нарича и Вартавар. Вартавар е бил езически празник. Легенда гласи, че богинята Астхиг пръснала любовта над арменската земя като я наръсила с розова вода и я обсипала с розов цвят. Бог Вахагън бранел тази любов и я защитавал, сражавайки се със злото. Този празник е променил малко значението след приемането на християнството.
По време на Вартавар в наши дни хората се поливат с вода кой когото свари, започвайки от ранна сутрин, подаряват един на друг рози и други цветя и пускат гълъби. Тази традиция се свързва със Световния Потоп и Ной. Водата символизира потопа, гълъбът - Ноевия гълъб, който се върна с маслинено клонче на устата, а цветята са символ на новия живот, възродил се на земята след Ной.
Някои етнографи обясняват значението на думата Вартавар с думите варт – роза и вар – ярка/пламтяща. При преображението си Христос показа своята Божественост като ярка цъфнала роза.
Този празник е един хубав повод да погледнем в себе си и в другите. Вартавар е подходящ ден, на който да позволим водата да отмие от нас гордостта и високомерието. Защото редом с чисто здравното предназначение на този празник - да донесе ведрост и свежест в най-горещите летни дни, християнската религия му е придала и още едно значение - да се отмият греховете и да се преобразим по-добри и по-чисти.

ФЛОРА ВАРТАНЯН

No comments: